Възстановчици от Добрич отбелязват 3 март с участия в страната
Възстановчици от Добрич отбелязват 3 март с участия в страната / Дарик Добрич - архив

Представителна група възстановчици от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” ще участва във възстановката “Преминаването на Троянския Балкан от отряда на генерал Карцов и боевете за местността Орлово гнездо” в местността Беклемето в Троянския Балкан на 1 март. Възстановчици от цяла България ще вземат участие в живата историческа картина, която ще върне зрителите към тежките сражения, които се водят през януари 1878 година. В сурови зимни условия – огромни преспи и снежна буря отрядът на генерал Павел Карцов се насочва към Троянския проход, отбраняван от шест табора редовна турска войска. След тридневни сражения турците са принудени да се оттеглят, а руснаците продължават настъплението си към Кърнаре, преодолявайки по пътя предизвикателствата на суровата зимна планина, припомнят историческите факти от добричкия  военно-исторически клуб.

В Провадия добричките възстановчици ще участват в пресъздаване на посрещането на на руските войски в града.  Те ще минат в строеви марш по централните улици на града и ще застанат като почетен караул по време на панихидата в памет на загиналите за свободата на България. Ще бъде пресъздадено и влизането на драгунски разузнавателен разезд, както и посрещането на генерал Манзей в освободена Провадия.

Навръх националния празник 3 март група от 15 добрички реконструктори ще се включи във второто издание на възстановката, пресъздаваща освобождението на старата столица Велики Преслав и боевете край село Светлен. Организатор е Регионален клуб “Седми Преславски полк” с подкрепата на Общината в старопрестолния град.