ВМРО против добива на шистов газ в Добруджа
ВМРО против добива на шистов газ в Добруджа / Дарик Нюз - архив

Искане до областния управител на Добрич Желязко Желязков по Закона за достъп до обществена информация, депозираха днес от областната организация на ВМРО. В него войводите настояват да бъде оповестено има ли проявен интерес за проучване на залежи на шистов газ в конкретни терени на територията на област Добрич. От ВМРО държат хората в засегнатите райони да бъдат запознати с рисковете за живота и здравето им и за околната среда при проучване и добив на шистов газ. Един от актуалните въпроси към областния управител е и какви гаранции ще бъдат поискани от инвеститора за опазване на питейната вода, околната среда и почвата и какво ще е взаимодействието с кметовете на общини за извършване на ОВОС в засегнатите райони.

От ВМРО припомнят, че на 19 юли областният координатор на партията и общински съветник в Добрич Йордан Йорданов внесе актуално питане до кмета Детелина Николова във връзка с опасността от заразяване на питейните води в районите, от които се водоснабдява градът ни. Войводите очакват отговор от кмета на Добрич на утрешната сесия на Общинския съвет.

В писмо, разпространено до медиите, от ВМРО алармират за опасностите от проучване и добиване на шистов газ в Добруджа. На заседание на Министерския съвет през юни 2011 г. е взето решение за сключване на договор с компанията “Шеврон” за стартиране на проучване на залежите на шистов газ в Североизточна България, припомнят от партията. „В територията, която попада в разрешението за проучване попада изцяло площта на Община град Добрич и изцяло или голяма част от територията на общините Добричка, Тервел, Крушари, Генерал Тошево и Балчик, т.е. по-голяма част от площта на област Добрич. В последните две общини е получено разрешително и за конкретни точки за проучване”, се твърди в писмото на войводите.

Позицията на ВМРО е, че  методът за добиване на шистов газ е толкова рисков за хората и околната среда, колкото и самото проучване.