Включете се в кампанията за двигателна активност!
Включете се в кампанията за двигателна активност! / netinfo
За поредна година се организира Кампания за повишаване на двигателната активност, съобщават от РИОКОЗ. Тази седмица е обявена за стимулиране на двигателната активност на добричлии. Кампанията е с мото: “НЕ СПИРАЙ! СКАЧАЙ, ТИЧАЙ – ЗДРАВЕТО ОБИЧАЙ”.

В детските градини ще се организира “Празник на двигателната активност”, а в училищата - игри със състезателен характер.

За всички граждани на 1 април ще се проведе поход съвместно с туристическо дружество “Добротица”. Организаторите съобщават, че ще има два пункта за тръгване.

Първият е от Автогара – Добрич в 8,00 часа с автобус № 215. Слиза се в село Богданово. Следва два часа преход.

Вторият сборен пункт е Ж.П. Гара – Добрич. В 11,20 часа с влака за гр. Варна се слиза на на ж.п. гара – Ботево. Следва един час преход.

Крайна точка на прехода е месността “Слънчева поляна”. За маршрутите са осигурени водачи от туристическо дружество “Добротица”.

Двигателната активност е свързана с профилактиката на затлъстяването, високото кръвно налягане, сърдечно-съдовите заболявания, с поддържане на нормално ниво на кръвната захар и холестерола. Освен това тя поддържа фигурата и дава добро самочувствие, казват специалистите.

От направените проучвания 28,45% от жените и 34% от мъжете съобщават, че правят физически упражнения поне три пъти седмично, с продължителност повече от 20 мин. Това е характерно предимно за по-младите и най-често е свързано с поддържане на добра фигура и при двата пола, сочат данните.

За здравите хора честотата на физическите упражнения трябва да бъде три пъти седмично и в непоследователни дни. Продължителността трябва да бъде от 25 до 60 минути, съветват лекарите.