ВАС реши: ЦУТНТ остава
ВАС реши: ЦУТНТ остава / netinfo

 

Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на министъра на образованието и науката за закриване на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Добрич. Тричленен и петчленен състав на ВАС със свои решения отменят заповедта на бившия министър Даниел Вълчев от 29.08. 2008 година за закриване на извънучилищните звена в града.

На основание на това решение, директорът на ЦУТНТ Тодор Спиров е изпратил искане до кмета на Добрич, до председателя на Общинския съвет и до председателя на постоянната комисия  „Образование и наука" към Общинския съвет, на предстоящата сесия на съвета, да бъде заделен бюджет в размер на 222 682 лева за извънучилищното звено. Предложението на Спиров е част от парите в размер на 74 227 лева да се заделят от държавния бюджет, а останалата сума от 148 455 лева - от общинската хазна и по-точно от бюджета на Общинския младежки център „Захари Стоянов".

Директорът на ЦУТНТ предлага още, 30 000 лева от искания бюджет от 222 682 лева да се включат в капиталовите разходи на общината за 2009 година, както и кметът Детелина Николова да предостави с акт за общинска публична собственост на ЦУТНТН общо 21,194 кв.метра училищни земеделски земи.

„Постоянната комисия по „Образование и наука" е разгледала предложенията на Тодор Спиров и на този етап не предвижда промени в начина на финансиране на ЦУТНТ", заяви за Дарик зам.кметът Камелия Койчева. Тя допълни, че в средата на календарната година не може да се правят промени в капиталовите разходи на общината. „Както и досега звеното ще продължи да бъде финансирано с общински средства" - категорична бе Койчева.