Варненският Апелативен съд потвърди 10-годишна присъда на помагач за държане на кокаин за над 1 млн.лв.
Варненският Апелативен съд потвърди 10-годишна присъда на помагач за държане на кокаин за над 1 млн.лв. / netinfo

Варненският апелативен съд потвърди 10 - годишна присъда на Окръжен съд Добрич, произнесена задочно спрямо Живко Желязков, признат за виновен в това, че през август 2007 г., в съучастие с Ивелин Ранчев като помагач, умишлено улеснил държането на 4 кг кокаин, на стойност над 1 млн. лв. Престъплението е останало в стадия на опита, по независещи от подсъдимия причини. Потвърдена е и глобата в размер на 12 000 лева.

При въззивната проверка на казуса, обвързан с трафик на кокаин от Централна Америка към Чехия и предназначен за страните от ЕС, Апелативният съд във Варна отново е обсъдил събраните на съдебното следствие в Добрич свидетелства и доказателства. Според тях, през лятото на 2007 година Желязков предложил на Ранчев да отиде до град Бърно, Република Чехия и да получи срещу възнаграждение пакет с наркотик, изпратен по пощата от Коста Рика. Ранчев приел задачата, дал личната си карта на Желязков, а той изпратил данните за самоличността му до Коста Рика. Имало и нает апартамент в Бърно, където Ранчев е трябвало да изчака колета. Лице с неизвестна самоличност изпратило от Коста Рика за Чехия колет, в който били поставени 4 по-малки пакета. Това бил кокаинът с тегло 4004,3 грама. Колетът бил адресиран до Ивелин Ранчев на адреса на наетата квартира в Бърно. Пратката породила съмнения в органите на чешката полиция, тъй като няколко дни преди това бил заловен друг пакет с хероин, на който изпращачът бил също от Коста Рика. Чешките полицаи иззели кокаина и подменили съдържанието на пакета, който Ивелин трябвало да получи. Измислили и схема, по която чрез СРС да проследят получателя на пратката и неговите контакти. В продължение на два дни, след указания на полицията пощенските служители в Бърно размотавали нашенеца от един пощенски клон в друг. През този период Ранчев провел множество телефонни разговори с подсъдимия Желязков, записани от чешката полиция. Чешкото разследване установило, че и двамата българи знаят за съдържанието на  пакета, а Ранчев вече сериозно се притеснявал да не го заловят. Автентичността на гласовете на двамата българи била установена чрез фоноскопно изследване. След като колетът бил връчен на получателя, властите в Бърно задържали българина. Година по-късно Областният съд в Бърно осъдил Ивелин Ранчев на 12 години затвор за притежанието на кокаина, изпратен от Коста Рика и предназначен за разпространение.

През август миналата година с Европейска заповед за арест прокуратурата в Добрич започна издирването на Желязков. Подсъдимият бил обявен за международно издирване и от чешките власти, но до настоящия момент не е установен.

В своето решение Варненският апелативен съд е записал, че подсъдимият Желязков е действал като подбудител и помагач. Именно той е мотивирал Ранчев да извърши пътуване до Чехия, за да получи срещу заплащане кокаина. Доколкото обаче прокуратурата не е повдигнала обвинение за подбудителство, то и въззивната инстанция не може да коригира квалификацията. След като Ранчев е бил убеден да извърши деянието, Желязков активно го е подпомогнал. Престъплението е останало недовършено единствено поради компетентната и своевременна намеса на полицейските и съдебни органи на Република Чехия.

Апелативният съд във Варна счита, че Добричкият Окръжен съд обективно е оценил обстоятелствата по делото, високата обществена опасност на подсъдимия и на престъплението, осъществено на териториите на три държави с голямо количество чист кокаин. Наказанието е справедливо, при превес на отегчаващите вината обстоятелства, тъй като Желязков е осъждан 2 пъти, смятат магистратите.

Решението на Апелативен съд Варна, с което е потвърдена 10 годишната присъда на  Живко Желязков вече е обжалвано с касационна жалба пред ВКС.