Варненец застава пред съда в Балчик заради невърнат чужд мобилен телефон
Варненец застава пред съда в Балчик заради невърнат чужд мобилен телефон / Окръжен съд Добрич - пресцентър

Районен съд – Балчик ще разгледа  наказателно дело срещу 23-годишен варненец за това, че е намерил чужд мобилен телефон и в продължение на една седмица не е съобщил за това на собственика. Районна прокуратура – Балчик предлага той да бъде признат за виновен за това, че на 16.08.2012  г. в с. Кранево, община Балчик, в служебен автомобил е намерил телефона и не е съобщил за това на собственичката – руска гражданка. Държавното обвинение настоява варненецът да бъде освободен от наказателна отговорност и санкциониран по административен ред с глоба.

В прокурорското постановление се посочва, че през лятото на 2012 г. Р. В. е работил като шофьор на фирма за превоз на туристи. Със служебния автомобил „Фолксваген голф 1” – кабрио, на 16.08.2012 г. той изпълнявал служебните си задължения, като извършил курс с туристи от руски произход, настанени в детски лагер в с. Кранево до плажа на нос Галата. Сред тях била и собственичката на мобилния телефон. След приключване на работния ден Р. В. почистил колата и забелязал под една от задните седалки мобилния телефон. Той предположил, че някой от туристите го е загубил. Взел го с намерение да го върне, но не знаел как. Затова решил да го ползва за себе си и му поставил своя СИМ карта.

Собственичката на телефона заявила в РУП – Албена, че го е загубила. При проведените оперативно - издирвателни мероприятия служителите на реда открили, че той се ползва от Р. В.

След разобличаването му, шофьорът е предал доброволно телефона на органите на реда. Р. В. не е осъждан. Тези обстоятелства мотивират Районна прокуратура – Балчик, да поиска той да бъде санкциониран по административен ред.