В Североизточния район са изпълнявани проекти по ОП за над 1 160 000 000 лева
В Североизточния район са изпълнявани проекти по ОП за над 1 160 000 000 лева / областна управа

Кметът на Добрич Детелина Николова бе избрана за зам.-председател на Регионалния съвет за развитие към Североизточния район на днешното заседание на съвета, което се проведе в Добрич.

През програмния период 2014-2020 г. България ще има достъп до нов финансов инструмент, разработен с цел борба с крайните форми на бедността и социалното изключване - Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се. В тази връзка за представител на Съвета в тематичната работна група за разработване на новата оперативна програма беше избрана Фатме Дерели, временно изпълняваща длъжността областен управител на област Търговище, а за заместник – Красимир Мирев, кмет на община Търговище.

Един от акцентите в дневния ред на заседанието бяха целите и резултатите от научните  изследвания, свързани с риска от климатичните промени и бедствия, в подкрепа на устойчивото решение на екологичните проблеми в Североизточния район. Представени бяха три проекта -  Проект „Иновационни технологии за сигурни европейски брегове в променящия се климат» и Проект „Стратегии за повишаване на устойчивостта на бреговете»,  представени от  Института по океанология - Варна и Проект „Интегрирана система за прецизно и устойчиво управление на рисковете за земеделското производство, характерни за района на Добруджа ”, разработен от Добруджанския земеделски институт.

Представена бе и обобщена информация за 2013 г. за изпълнението и въздействието върху социално-икономическото развитие на Североизточен район на 7-те Оперативните програми, съфинансирани от Структурните и Кохезионния фондове, както и на програми, съфинансирани от други фондове на ЕС. Броят на сключените и изпълняваните договори в Североизточния район по 7-те ОП  е 790, на обща стойност 1 163 382 447 лв. – почти двойно повече, в сравнение с 2012 година.