/ iStock/Getty Images
В Окръжния съд в Добрич са насрочени три поредни заседания - на 15-17 юли, по наказателно дело за престъпление по служба срещу бившата председателка на читалище "Йордан Йовков" в областния град, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

Според обвинителния акт на прокуратурата от деянието, свързано с даване под наем на застроена площ в приземния етаж от сградата на читалището, която е общинска собственост, са настъпили значителни вредни последици за културния институт като тези с имуществен характер възлизат на 611 855 лева. Прокуратурата твърди, че подсъдимата Ю.С. не е контролирала изпълнението на задълженията на "Карина 90" ООД-Добрич по четири договора за съвместна дейност между читалището и фирмата. С първите два дружеството получило 117 квадратни метра застроена площ, а с вторите - 345 квадратни метра, като в замяна се задължавало да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещения в читалището.

Според обвинението председателката на читалището не е упражнила контрол върху договореното с цел да набави за фирмата и за още едно търговско дружество облага в размер на 262 937 лева.
БТА