Отчет
Отчет / Община Каварна
Община Каварна приключи дейностите по проект "Подобряване на условията за заетост на младите хора в сектора на туризма", финансиран от програма Интеррег Румъния-България. Той се изпълнява е партньорство с Овидиус университет - Констанца и Асоциация Партньори 2000 - Кълъраш. Бюджетът е 336 999 евро, от които 85% са предоставени от ЕФРР.

По проекта бе проведена кампания по идентифициране и мотивиране на младежи, заинтересовани от кариера в сектор “туризъм” - с 8 информационни дни и 4 мотивационни обучения с общо 281 участници. Бяха организирани и обучения за младежи в професии от туристическия сектор, в които 80 души получиха професионална квалификация. Младежите преминаха и езикови курсове – на румънски или български език, по теми, касаещи комуникацията в туризма и обслужването на туристите.

Разработен е двуезичен Виртуален център за насърчаване на заетостта, който осигурява информация и връзка между работодатели и работници. Платформата е достъпна на адрес: https://tourism-jobs-robg.com/. Чрез нея всеки може да получи правни и бизнес съвети, като вече са предоставени 200 правни консултации.

Създадена е Съвместната стратегия за управление на човешките ресурси в туристическия сектор на трансграничния регион. Проведени са 4 трудови борси през месеците февруари и март 2019 г., съобразено с началото на туристическия сезон и набирането на сезонни работници. Събитията бяха организирани в двете държави, участие взеха над 400 души.