В Добрич почетоха паметта на загиналите на Майдана украинци
В Добрич почетоха паметта на загиналите на Майдана украинци / Дарик Добрич
В Добрич почетоха паметта на загиналите на Майдана украинци
70589
В Добрич почетоха паметта на загиналите на Майдана украинци
  • В Добрич почетоха паметта на загиналите на Майдана украинци

В Добрич почетоха паметта на украинците, загинали в последните дни на площада в Киев, при протестите срещу президентската власт. В храм „Св.Троица" бе проведена панихида, която бе организирана от украинската общност в града. На нея се стекоха десетки украинци, живеещи в Добрич, както и българи. Службата бе проведена от отец Петър Димитров. Той пожела на гражданите на Украйна "свободата им да бъде реална и изпълнима" и вечна памет за загиналите за свободата и вярата си.

Украинката Олена Димитрова, която е сред организаторите на панихидата и живее в България от 20 години, сподели за Дарик, че идеята е възникнала спонтанно и се е разпространила чрез Фейсбук. Тя благодари на отзовалите се и на свещениците и служителите от храма за отношението и за съпричастността, като подчерта, че службата е проведена безплатно.

Следим какво се случва на Майдана в интернет основно, в украинските сайтове, каза Димитрова. Гледаме и българските медии - журналистите, които са на място и предават оттам, защото информацията им е обективна, за разлика от руските източници, допълни тя.

Димитрова смята,че вече нещата в Украйна се подобряват, след като Върховната Рада насрочи нови президентски избори и върна Конституцията от 2004 г. с цел републиката да не е президентска, а парламентарно-президентска. „Народът се бори срещу криминалните политици и показа, че не може да бъде излъган. Всеки следващ, който дойде на власт, ще си спомни тези събития и ще внимава какво прави", каза украинката. (чуйте думите й в аудиото)

В Добрич почетоха паметта на загиналите на Майдана украинци
netinfo