лято юни време
лято юни време / Thinkstock/Getty Images
На 21 юни, в 13.07 часа настъпва астрономическото лято. То започва с лятното слънцестоене, което бележи и най-дългия ден в годината. Днес слънцето изгря в 5:49 часа и ще залезе в 21:08 часа, а продължителността на деня е 15 часа и 19 минути.
 
До 36 градуса стигат температурите през юни

слънце дъжд
Thinkstock/Getty Images

Високо греещото над небесния екватор Слънце и голямата продължителност на деня затоплят климата в северното полукълбо на Земята, докато в южното полукълбо на планетата е обратно – там на тази дата започва астрономическата зима, обясняват астрономите.

У нас в деня, в който лятото настъпва, ще е предимно слънчево. След обяд над Северна и Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици и временни усилвания на вятъра. Ще е топло, след обяд в равнините - горещо, с максимални температури между 29 и 34 градуса.

пролет поляна слънце
Thinkstock/Getty Images

В петък и събота, под влияние на добре изразен студен атмосферен фронт, отначало в северозападната половина от страната, а през втория ден - в източните и южните райони, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони, по преминаващия фронт, валежите ще са интензивни и значителни по количество. Очакват се градушки.

Климатолог с прогноза за времето през юли

С повече слънчеви часове и с високи температури ще бъде в петък в югоизточната половина от страната. С усилване на вятъра от северозапад, в събота в Източна България - и от север, температурите ще се понижат значително - с 5 до 7 градуса и максималните ще са между 21 и 26 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg