/ ОДМВР - Силистра
През първите пет месеца на 2018 г. на територията, обслужвана от ОД на МВР-Силистра, нивото на криминалната престъпност е устойчиво с тенденция към лек спад. Това бе отчетено на брифинг с участието на директора на областната дирекция старши комисар Кристиян Петров и началниците на отдели в дирекцията.
 
Регистрираните престъпления от началото на годината са 423, срещу 426 през 2017 г. В структурата на престъпността продължават да доминират кражбите, а тежките престъпления срещу личността заемат незначителен дял. През петмесечието са регистрирани 1 убийство и 2 грабежа, които са разкрити.

26-годишен мъж загина при пътен инцидент в Силистренско

Отбелязва се ръст на разкритите престъпления, свързани с наркотици - от 21 през миналия период на 24 през този, сред които и разбитата нарколаборатория за производство на метамфетамин в село Айдемир през февруари т.г.
 
По отношение на противодействието на телефонните измами, ОД на МВР заема едно от челните места в страната, стана ясно още на брифинга. 14 са регистрираните от този вид престъпления през настоящата година, докато през миналата са били 21. Същевременно в селата продължава активната разяснителна кампания от полицейски служители сред възрастното население.
 
Пиян и надрусан шофьор засякоха в Тутракан

Сред акцентите в работата на полицията е дейността на мобилните екипи в селата без постоянно полицейско присъствие. В тях са включени служители от секторите „Пътна полиция“, „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, като проведените до момента срещи с кметове и граждани са 132.

Подобрение на пътно-транспортната обстановка отчете началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Юлиян Караславов. От началото на 2018 г. в Силистренска област са регистрирани 113 пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 45 ранени граждани.

Жена от Силистра окачи торбичка с 5500 лева на портата на дома си

За сравнение през предходния период автопроизшествията са били 123 с 4-ма загинали и 28 ранени. Същевременно е регистриран значителен ръст при административно-наказателната дейност – 838 са съставените актове, а глобите по фиш - 10783, докато през миналата година тези стойности са били съответно 774 и 3809.