Условна присъда получи подпалвачът на Чифлика
Условна присъда получи подпалвачът на Чифлика / netinfo

Условно наказание от една година "лишаване от свобода" при 4 години изпитателен срок постанови Добричкият окръжен съд за 19-годишния Ивайло Бойканов. Той бе признат за виновен, че на 22 юли т.г. е запалил първия етаж на лятната тераса на ресторант "Чифлика" в Добрич. Имало е опасност пожарът да се разпростре и върху втория етаж и да нанесе щети за 81 593 лева. В опасност е бил и товарен автомобил на стойност 21 108 лева. Реалната стойност на повреденото е 326,77 лева.

Делото се гледа като "съкратено съдебно следствие", вследствие заявено желание на Бойканов. Той призна всички факти и обстоятелства изложени в обвинителния акт. Там бе посочено, че в деня на престъплението подсъдимият е бил разстроен, защото не разполага със средства да отиде при приятелката си в КК Албена. Той решил да сложи край на живота си и за тази цел отишъл на бензиностанция като закупил бензин и дизел в пластмасови бутилки. Навлязъл в градския парк, седнал на входните стълби на заведение, залял долнището на анцуга си с бензин и хвърлил празната бутилка. Разстроил се още повече от гледката на забавляващите се посетители. Тогава прескочил оградата на ресторанта и се озовал в лятната му тераса. Залял един ред маси и земята около тях с дизел и го запалил. Изплашил се, избягал и се прибрал у дома си. Около 3.30 часа охранител на ресторанта забелязал пушек откъм барбекюто, а после и огън. Той и посетители на заведението изгасили пожара с оцета от приборите по масите.

Предвид пълните самопризнания на обвиняемия, неговата млада възраст, добрите характеристични данни и ниската стойност на реално причинените щети, представителят на държавното обвинение посочи, че има превес на смекчаващите обстоятелства. Адвокатът на Бойканов пледира за условна присъда с дълъг изпитателен срок, който да тежи в ежедневния живот. Според него едно ефективно наказание би се отразило негативно, а не превъзпитаващо.
Ивайло Бойканов изрази съжаление за стореното и призна, че е навредил най-вече на себе си. Той има две предишни осъждания с наказания пробация, завършил е средно образование, не е женен.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.