Туристическият бранш в региона приветства създаването на ресорно министерство
Туристическият бранш в региона приветства създаването на ресорно министерство / dariknews.bg

Представителите на туристическия бранш в региона приветстват създаването на ресорно министерство, коментира пред Дарик Димитър Димитров – председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България. Очакванията са новото министерство на туризма да започне спешни реформи в сектора.

„За нас е радостен фактът, че за първи път от много години имаме министерство на туризма”, посочи Димитров. По думите му една от първите задачи на новото ведомство трябва да бъде създаването на нормативна база към Закона за туризма. Година и половина след приемането му на практика този закон е неработещ, защото все още не са изработени правилниците към него, посочи Димитров.
Браншовиците в региона ще поставят и въпроса за намаляване на концесионните такси за плажовете. „Това е голям проблем за Северното Черноморие. Миналата година почти половината от плажната ивица - от Кранево до Дуранкулак, не беше отдадена под наем. При липса на стопани плажовете остават мръсни, без медицинско обслужване и спасителни постове", коментира Димитров.