Тръгна делото на Комисията Кушлев срещу семейство Гаич
Тръгна делото на Комисията Кушлев срещу семейство Гаич / netinfo

В Добричкия окръжен съд тръгна делото, образувано по искане на Комисията „Кушлев” срещу Живка Гаич - съпруга на сръбския бизнесмен Миролюб Гаич, известен с пирамидата „Югоагент”. По искане на Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност е назначена съдебно-счетоводна експертиза, която да установи приходите и разходите на Живка и Миролюб Гаич по години от 1986  до 2007 година включително.

Тя трябва да изясни декларираните от семейството пред държавата доходи, приходите им от продажби на имоти и автомобили, а също разходите им за купуване на такива. Вещото лице ще проверява получените от Живка Гаич като заплата и премии пари от някогашните ДКМС и завод „Гарант – Филтър” в с. Овчарово и от смесената фирма с община Добрич „Югоагент – Добрич” ООД. В архива на Първа частна банка пък ще бъде проучено, получил ли е през 1992 година Миролюб Гаич превод от 200 000 DEM.

Защитата на семейство Гаич поиска днес прекратяване на делото с мотива, че искът на комисията „Кушлев” е неоснователен. Като аргумент за това бе посочено, че присъдата срещу Живка Гаич, по която се е сезирала Комисията „Кушлев”, е за „обсебване в големи размери” на 42 172,30 лв., извършено през 2003 година. Тогава тя е била управител на „ЮГОАГЕНТ – ТУР” ЕООД. „С тези пари тя не е купувала имоти, те са придобити почти 10 години преди това”, заяви адвокатът.

Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност претендира за 2 138 805 лева от семейство Гаич. На толкова е оценено придобитото от тях имущество, за което липсват данни за законни източници.

Направеният от инспекторите на комисията икономическия анализ показва, че Живка Гаич и съпругът й са реализирали до края на 2006 г. приходи в размер на 302 минимални работни заплати за страната, а извършените от тях разходи са по-големи с 4361 минимални работни заплати.

Комисията иска съдът да постанови отнемане в полза на държавата на четири имота, лек автомобил и парични средства, собственост на семейство Гаич, върху които са наложени обезпечителни мерки.