Филателната изложба ще остане отворена до 9 октомври
Филателната изложба ще остане отворена до 9 октомври / Дарик Добрич
Радослав Михайлов и неговите син и внук Стоян и Ясен показаха своите колекции на откритата днес във фоайето на централната поща в Добрич експозиция „Добруджа през вековете! Добрич – град на бойната слава!”. Тя се организира по повод празника на града 25 септември, съвместно от Община Добрич, Народно читалище „Йордан Йовков“ и Търговско-промишлената палата. Може да бъде видяна до 9 октомври.

Филателна  изложба в чест на обявяването на Добрич за град на бойна слава

Радослав Михайлов е пето поколение добруджанец, от 200-годишен добруджански род. Започнал да се занимава с филателия преди 50 години, като ученик, но, както сам казва, е невъзможно да се спре до там – увличат го още нумизматиката, медалистиката, събирането на стари картички. Събира всичко, което излиза за Добруджа, колекционира стари книжки и читанки, има такива от 90-те години на 19 век.

Радослав проследява пощенските и филателни материали за историята на Добруджа и притежава много редки експонати. Има например печати от първата пощенска марка на града, когато още е бил Хаджиоглу Пазарджик, а също и на първите марки на Каварна и Балчик.

Колекционерът притежава и пътували пощенски пликове от времето на румънската окупация. „Печатите от онова време се срещат рядко, защото тогава е имало пощенска цензура – проверявали са изцяло кореспонденцията”, казва Михайлов.

филателия Добрич
Дарик Добрич

Има и вестник от 1894 година. Интересното е, че тогава вестниците са пътували по пощата, с марка и печат, защото не е имало много абонати.

Радослав Михайлов е предал страстта си към филателията на двамата си сина и на 9-годишния си внук, който участва също в изложбата със скромна колекция.

Сред ценните притежания на Радослав са картичка на ген. Колев от 1916 година, на стария град, на първата общинска администрация от 1940 година, която е  имала екип от само четирима души.

Изложбата показва специален пощенски продукт – марка и винетка. Същинската марка е с номинал 65 стотинки, на нея е изобразена бяла лястовица. Тя е валидна и може да пътува в рамките на страната. На т.н. винетка е изобразен паметникът на незнайния войн. Продуктът е издаден от „Български пощи” за Деня на Добрич. Комплектът включва още картичка, плик и печат.

филателия Добрич
Дарик Добрич

Марките с персонална винетка могат да се използват като средство за заплащане на пощенска услуга, с колекционерска и рекламна цел, при изпращане на покани за различни събития, да се сложат в рамка и да станат оригинален подарък за празнично събитие - рожден ден, абитуриентски бал и др. Поръчват се във всяка пощенска станция.

На изложбата бе представена и книжката „Добруджа през вековете. Добрич – град на бойната слава”, издадена от читалище „Йордан Йовков”.  

филателия Добрич
Дарик Добрич