Точният брой на военните паметници в областта ще се знае през есента
Точният брой на военните паметници в областта ще се знае през есента / netinfo
До месец септември всички общини в областта са длъжни да представят анкетни карти и снимков материал за намиращите се на тяхна територия военни паметници. Тогава ще има по-точна представа за броя им на територията на Добричка област, заяви пред Дарик Владимир Калчев – зам.-областен управител зам.-председател на наскоро сформираната комисия за военните паметници. В момента се знае, че войнишките мемориали в региона са над 50, като 11 от тях са в община Балчик. Основната задача на комисията в момента е да се изгради областен регистър на паметниците, а данните да влязат в съществуващия национален регистър.

Въпросът с военните паметници в страните-членки на ЕС е решен отдавна, допълни Калчев. Всички държави имат отдавна съответните закони, а България значително изостана, след като едва тази година бе приет Закон за военните паметници. В Румъния въпросът е решен на най-високо ниво. Там е създадена Национална агенция „Култ към героите”, която е отделна структура към правителството и има звена във всички окръзи. Над 1 млн. евро се заделят годишно от държавния бюджет на Румъния за опазване, съхранение и поддръжка на войнишки паметници, съобщи Владимир Калчев.

Новият български закон дава възможност да се изградят мемориали на военнослужещи, загинали в международни мисии. „Би могло да се направи паметна плоча на убития в Кербала на 27 декември 2003 година рейнджър Свилен Киров от Добрич. За това обаче трябва в областната комисия да постъпи такова искане от инициативен комитет, което после да се изпрати в Министерството на отбраната”, коментира Калчев. Той предупреди, че според закона ако собственик открие в имота си военен паметник и не съобщи за него в комисията или създава пречки на длъжностните лица, е заплашен с глоба от 500 до 1000 лева.