Съдът наложи парична гаранция на подсъдим за подкуп полицай
Съдът наложи парична гаранция на подсъдим за подкуп полицай / Окръжен съд Добрич

 

Окръжен съд – Добрич измени наложената мярка за неотклонение на разследван за подкуп полицай от задържане под стража в парична гаранция в размер на 600 лв.. 38-годишният Иван П. е разследван по обвинение за това, че на 27.11.2012 г. около 14 ч. в гр. Добрич, в качеството си на длъжностно лице – полицай в Първо РУ „Полиция”, е поискал и приел дар – 200 лв., които не му се следват, за да не извърши действие по служба. На 29.11.2012 г. Окръжен съд – Добрич взе спрямо него най-тежката мярка за неотклонение.

Делото днес е образувано по молба на Иван П., с която той настоява мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека. Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич заяви, че искането е основателно и предложи мярката за неотклонение да бъде изменена в парична гаранция в размер на 500 лв.

Като взе предвид постъпилата молба, събраните по делото доказателства и становищата на страните, Окръжен съд – Добрич установи, че спрямо задържаният е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода. Съдът намира, че продължава да бъде налице обоснованото предположение, че той е извършил деянието, за което е привлечен да отговаря. При вземане на първоначалната мярка за неотклонение съдът е акцентирал на опасността той да извърши друго престъпление, имайки предвид заеманата от него длъжност и че не е бил отстранен от нея.

Приложена впоследствие по делото заповед на директора на ОДП, показва че Иван П. е временно отстранен от длъжност. Това ново обстоятелство мотивира съда да приеме, че е отпаднала опасността той да извърши друго престъпление. Съдът обърна внимание също, че по делото е представено доказателство, което опровергава едно от обстоятелствата в обвинението - че е взел подкуп, за да не изпълни задължение по служба – съставяне на акт за липсваща гражданска отговорност на водач на автомобил. Съдът прецени, че към настоящия момент опасността полицаят да се укрие не е висока.

С тези изводи съдът прие молбата на Иван П. за основателна и прие, че следва да измени мярката за неотклонение в парична гаранция.

Иван П. има средно образование, семеен е, работи, не е осъждан.

Актът на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.