Съдия Янко Янков е новият зам.-председател на Апелативен съд Варна
Съдия Янко Янков е новият зам.-председател на Апелативен съд Варна / Апелативен съд Варна - Пресцентър

Съдия Янко Янков е новият заместник – председател на Апелативен съд Варна и ръководител на Наказателно отделение в съда, информираха от ведомството. На нарочна церемония днес 48 -годишният юрист встъпи официално в длъжност и оглави наказателната колегия на втория по натовареност апелативен съд в страната.

Съдия Янко Янков е роден в Добрич и е завършил юридическото си образование през 1992 година. От 20 години работи в органите на съдебната власт. Първите 4 години е бил следовател в ОСлС Добрич. От юли 1998  съдия Янков встъпва в Наказателна колегия на Окръжен съд Добрич. Пет години по-късно, през 2003 година постъпва в редиците на Варненския окръжен съд и отново в Наказателно отделение. Съдия Янко Янков има най-високия ранг – съдия във ВКС и ВАС. През 2011 година ВСС го награди с отличие „служебна благодарност и грамота“.

 

Съдия Янков има допълнителна квалификация и специализация в областта на международното правно сътрудничество по наказателни дела, на европейската правна помощ по наказателни дела, на европейската заповед за събиране на доказателства и правото на интелектуална собственост в ЕС. Специализирал е наказателно право в Германия, семеен, с 1 дете.