Съдилищата-модели са гаранти за съдебната реформа
Съдилищата-модели са гаранти за съдебната реформа / netinfo
Съдилищата-модели са гаранти, че реформата в българското правораздаване ще продължи, каза в Добрич Кен Стюърт – директор на Инициативата за усъвършенстване на съдебната система към Американската агенция за международно развитие. Той е в града за срещата на председателите на 32 съдилища-партньори и съдилища-модели от страната, включени в Инициативата.

На официална церемония утре във Варна Окръжният и Районният съд в Добрич ще бъдат обявени за съдилища-модели. Те извоюваха този статут година и четири месеца, след като подписаха меморандум с ААМР. За този период в добричката Съдебна палата бяха изградени информационен център, общо деловодство и център за обучение на магистрати и служители. Улеснен бе и достъпът на гражданите до информацията за водените дела и разрешенията по тях.

Групата по мониторинг към правосъдното министерство е извършила проверка в добричкия Окръжен съд по приложение на Наказателно-процесуалния кодекс. Резултатите от организацията на работата са много добри, сочи докладът от проверката, разгледан във Висшия съдебен съвет, заяви Виолета Бояджиева – председател на Апелативния съд във Варна и член на ВСС.