Стартира подписка за отнемане на лиценза на Е.ОН
Стартира подписка за отнемане на лиценза на Е.ОН / Е.ОН

Над 200 души се събраха на протест пред сградата на Е.ОН във Варна. Освен активисти на партия ВМРО, която е организатор на протеста, пред централата на Е.ОН дойдоха и много варненци, недоволни от сметките си за ток. Някои от тях показаха четирицифрени сметки за електроенергия.

Митингът премина при засилено полицейско присъствие. Въпреки това протестиращите успяха да блокират движението по ул. „Девня". Те носеха плакати с надпис "Е.ОН вън от Варна", "Министър Дянков, вместо да вдигате данъците, вземете дивидентите от монополистите" и др.

Представител на Е.ОН, който остана анонимен, се срещна със зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов. Пред "войводата" той е заявил, че дружеството не иска увеличение на цената на тока, а компенсации за направените инвестиции. За утре е обещана среща на Костадинов с ръководството на компанията. Часът и мястото й засега остават неизвестни.

Зам.-председателят на ВМРО призова протестиращите да се включат в стартиращата подписка за отнемане на лиценза на Е.ОН. Засега подписите се събират в клуба на ВМРО на ул. „Цар Симеон" 26. По-късно подписката ще бъде пусната и на други места в града, както и в Североизточна България.

Същевременно стана ясно, че от 1 юли токът в цяла България ще поевтинее минимално. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обаче отказа да прогнозира с колко точно ще е намалението на цената на електроенергията за бита.

По-рано днес Костадинов заяви в студиото на Дарик, че е напълно възможно цената на тока у нас да пада. „Това трябваше да се случи отдавна, ако имаше реална конкуренция. Но такава у нас няма. Един варненец например не може да си купи ток от ЧЕЗ", посочи заместник-председателят на ВМРО. Той е категоричен, че електроенергията в България е най-скъпата в целия Европейски съюз.