/ ОДМВР - Силистра
Относителна стабилност и устойчивост и тенденция на спад в броя на регистрираните престъпления в Силистренска област през месец ноември, показва анализът на данните, съобщи на брифинг заместник-директорът на ОД на МВР-Силистра комисар Мартин Недялков.

Телефонни измамници оплетоха в мрежите си 25-годишна силистренка, дала им 17 000 лева

Регистрираните престъпления от 01 до 30 ноември т.г. са 71, срещу 111 през 2017 г., т.е. налице е спад с 36.04%. По-нисък е и коефициентът на престъпност - 56.19 престъпления на 100 000 души за настоящия период, срещу 87.84 за предходната година, което е с 32 престъпления по-малко.

През изтеклия месец няма регистрирани убийства и грабежи, кражбите са 10 срещу 30 за същия период на м.г.  Намаление се отчита и при броя на измамите - 4 през изтеклия месец, срещу 11 през ноември 2017 г. Същевременно през настоящия период са задържани двама мъже, съпричастни към общо 11 престъпения от този вид.

Силистренка остави 10 000 лева до билборд на автогара

Комисар Недялков определи като ефективна работата на мобилните екипи и уточни, че те посещават приоритетно отдалечените населени места без постоянно полицейско присъствие. В резултат от дейността им и след подадени сигнали са предприети мерки и е подобрена пътната безопасност в няколко селища в региона. Само през месец ноември мобилните екипи са провели 31 срещи в 20 населени места на територията на Силистренска област.
 
Съществен спад при броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия отчете началникът на група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ старши инспектор Лъчезар Тодоров.

От началото на 2018 г. до края на месец ноември в Силистренска област при катастрофи са загинали 11 граждани, докато за същия период на м.т. броят на жертвите е 19. С 21 по-малко са и автопроизшествията – 290 за тази година, срещу 311 за миналата. Ранените са 117 за настоящия период, а за предходния – 115. Проведени са 346 специализирани полицейски операции, 40 от които по метода на широкообхватния контрол.

Горяха къща и трафопост в Силистренско

Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници ОД на МВР е предприела редица мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите. Проведени са срещи с представители на местната власт, на които са планирани съвместни действия за безпроблемно протичане на организираните масови мероприятия.

В търговските обекти полицейски служители извършват проверки за продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество. Провеждат се и срещи със собствениците и управителите на частни охранителни фирми.

По линия на пътната безопасност са планирани специализирани полицейски операции за спазване на скоростните режими и за шофиране след употреба на алкохол или от неправоспособни водачи. Проверки ще има и в районите на питейните и увеселителните заведения. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие по основните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, когато се очаква засилен автомобилен трафик.

Задържаха двама извършители на грабеж в Силистренско

Мерки за безопасност по време на Коледните и Новогодишните празници е предприела и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщи главен инспектор Евлоги Стамов, началник на сектор „Контролна и превантивна дейност“.

В ход са проверки на питейните и увеселителните заведения, в които ще се провеждат празненства. Контролират се организацията за пожарната безопасност, условията за успешна евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения.

От началото на отоплителния сезон до момента в Силистренска област са възникнали 28 пожара с материални щети и са загинали двама граждани.