Силистра
Силистра / DarikNews.bg
С две официални събития, част от общо 280-те, които ще се проведат в цялата  страна, Силистра е домакин на Европейските дни наследството 2017, обединени под общоевропейската тема "Наследство и природа- пейзаж от възможности".
В Силистра, заместник министърът на културата Амелия Гешева ще даде тази вечер официалния старт  на  програмата от събития в страната,  подготвени от Министерство на Културата. Европейски дни на наследството, ще бъдат открити тържествено от 18 ч. на площад "Свобода", с концерт с участието на  деца от Детска градина "Ян Бибиян", Музикална студия "До ре ми" , "Балет Б2", Ансамбъл "Ритъм"  при Народно читалище "Свети свети Кирил и Методий - 1966" гр. Силистра.

Също днес в Силистра  започва и 13-ата национална среща на музейните специалисти- „Добри практики” на тема „Иновативни форми за опазването и представянето на културното наследство ” , организирана  от Министерство на културата, Регионален исторически музей Силистра и община Силистра. В конференцията ще вземат участие 120 представители от 62 културни институции в страната. Доклади ще изнесат и специалисти от Министерство на културата.

В рамките на Дните на наследството в Археологически музей Силистра ще гостува изложбата „КарикаТуристи”, част от художествен фонд „Хумор на народите” на Музея „Дом на хумора и сатирата“ Габрово, събиран в продължение на 45 години.  В изложбата, посветена на опазване и защита на природата, са включени 41 творби на 12 автори от Бразилия, България, Германия, Иран,Италия, Китай,  Куба, Литва, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия. 

В тридневната програма на Дните в Силистра, са включени: Информационна среща за представяне на актуални документи, свързани с политиката в областта на културното наследство, както и на програми и финансови инструменти на различни международни организации; откриването на изложба с детски рисунки, посветена на Европейските дни на наследството. На   30 септември 2017 г. в музеите в Силистра и в общината - Природо-научен музей в Сребърна, Етнографски и Археологически музеи в Силистра, Художествена галерия Силистра е обявен “Ден на отворини врати” и безплатни посещения. Културните институции  ще  са  и домакин на т.нар Класове на наследството на 27-28 септември т.г..