Само за седмица двоен ръст на респираторните инфекции в Силистренско
Само за седмица двоен ръст на респираторните инфекции в Силистренско / vikka.ua

Двоен ръст на острите респираторни заболявания в Силистранско, показват данните на Регионалната здравна инспекция за изминалата седмица /3-9 октомври/. При нива на заболеваемост през предходната седмица от 62/10 000, през отчетния период, заболеваемостта е 110/10 000, което е и над средните стойности за страната.

Респираторната вълна се характеризира с от 2 до 3 пъти увеличение на заболелите при децата и учениците или в организираните колективи. Във връзка с тези индикации от РЗИ са предприели организация за селекция на 10 проби от заболели с по -характерни симптоми и изпращането им в Централната референтна лаборатория за идентифициране на причинителите.

Въпреки отчетения висок ръст на респираторни заболявания, обаче ситуацията не  е  притеснителна, а по скоро обичайна за този сезон, коментира д-р Теодора Начева, директор на РЗИ-Силистра. По думите й, симптоматиката на част от респираторните инфекции е близка до грипоподобната, но засега няма изолиран и доказан грипен вирус, като причинител в Централната лабопратория в София. Циркулацията на голям брой, различни вируси е причина да не бъде точно изолиран причинителят на инфекциите. Д-р Начева припомни също, че през предходния месец септември е отчетен висок ръст на инфекции, причинени от гастро и ентеро вируси, като в коктейла сега се добавят и респираторни такива и това води до по-трудната идентификация на причинителите на инфекциите.

Във връзка с ръста на респираторните инфекции, специалистите напомнят, че месец октомври е подходящ за провеждане на профилактична имунизация срещу грип. През настоящия сезон ще бъдат актуални следните щамове грипни вируси: тип А "Калифорния" (H1N1) и "Хонг Конг" (H3N2) и тип В "Брисбейн", които са включени в противогрипните ваксини. Имунизационният кабинет към РЗИ-Силистра разполага с противогрипна ваксина. Желаещите имунизация могат да се обадят в стая №306 на 3-тия етаж или на телефон 086 816 141.