Рязко увеличение на пожарите отчитат пожарникарите в Добричка област
Рязко увеличение на пожарите отчитат пожарникарите в Добричка област / Дарик Добрич - архив

От началото на годината до момента пожарникарите от област Добрич са се отзовавали на 1130 произшествия, с 10% повече спрямо същия период на 2015г. Рязък скок се отчита в броя на пожарите през месеците юли, август и септември, когато е регистрирано увеличение с 74%  на пожарите през последния месец.

„Най-лошото е, че пожарите се появяваха по едно и също време в различни части на областта и се налагаше  едновременно да реагираме на  4 до 8 произшествия” – разказа пред Дарик комисар Дарин Димитров – директор на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Става дума основно за пожари в сухи треви, в отпадъци и стърнища.

90 са пожарите с нанесени материални  щети от началото на юли до края на септември в Добричка област, сочи още анализът на дирекцията. За същия период пожарникарите са участвали в 13 аварийно-спасителни дейности. Няма загинали през отчетния период, а пострадали са двама души.

Най-важното преди есенно-зимния отоплителен сезон, когато рязко се повишава пожарната опасност и възникват пожари със сериозни материални щети е да се заложи на профилактиката, съветват от „Пожарна безопасност и защита на населението”. За да се избегне опасността от пожари комисар Димитров препоръчва използваните отоплителни и нагревателни уреди да са стандартни и да не са преработвани. При използването на твърдо гориво, задължително  трябва комините на жилищата  да са добре почистени.