Предпоследен ден на Виа Понтика в Балчик
Предпоследен ден на Виа Понтика в Балчик / Виа Понтика - пресцентър
Остават само два фестивални дни от дванадесетото издание на Международния форум на младите в изкуството ”Виа Понтика”. Афишът за 17 септември включва изложба живопис и театър. За 17:00 ч. в Художествената галерия в Балчик е предвидено откриването на експозицията с творби на студенти от творческия пленер по живопис, който се проведе в ДКИ КЦ „Двореца“ и Университетска ботаническа градина в продължение на седмица. Студентите от Национална художествена академия – София, Национален университет по изкуствата – Букурещ, Университет за изкуствата в Белград, Факултет за приложни изкуства – Белград, и Нишки университет, Факултет за изкуства – Ниш, ще покажат създадените от тях творби по време на творческия си престой, събирайки впечатления от атмосферата на различни места в Балчик.

Експериментиране с вече разработени техники и включване на нови подходи в живописната трактовка ще видим в творбите, които ще представят младите таланти. Пленерът се проведе с менторството на проф. Любомир Каралеев от Националната художествена академия, който следеше творческия процес и представи своето ноу хау пред младите автори.

Началният час на театралния спектакъл „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир в читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ е 18.00. Постановката е дело на доц. д-р Пенко Господинов, а сценографията и костюмите - на Габриела Кърджилова (IV курс „Сценография“).