Балчик
Балчик / Дарик Добрич
С подновена настилка на Дамбата ще посреща гости Балчик през следващия туристически сезон. Одобрението и финансирането на проекта за 1,5 млн. лева се очакват в края на тази година, каза пред Дарик зам.-кметът по строителство на Белия град Димитрин Димитров.

Средствата ще дойдат от трансграничната програма Румъния – България, а общината – партньор е Мангалия. Проектът започнал с фалстрат – на първата оценка в управата на програмата през миналата година той е отхвърлен заради допусната неточност от страна на оценяващите. Община Балчик е подала жалба, която била уважена. Това обаче забавило обновяването на Дамбата.

Кметът на Балчик: Старата част от Дамбата трябва да се построи наново

Проектът предвижда възстановяване на алеята в строителните граници на Балчик с два вида настилка – асфалт и малко по-луксозна.

„След строителните граници на града, в продължение на 2 км алеята бе реновирана по програма, финансирава от Европейската инвестиционна банка. Този участък е в доста добро състояние”, припомни Димитров.

По-нататък обаче, в продължение на около 4 км, има редица пропадания от срутища и свлачища и там е непроходимо. За да се ремонтира тази част от брегоукрепителното съоръжение е нужна инвестиция в размер на около 10 милиона лева, което не е по силите на общината.

„Направени са проучвания, в резултат на които ще бъде изработен проект за реновиране на този участък. Бюджетът обаче е огромен и това може да стане с подкрепата или на държавата, или на някакъв фонд”, коментира Димитрин Димитров.

Тази част от Дамбата е строена в началото на 80-те години и на времето е изпълнила предназначението си. Експлоатационният й период е изтекъл отдавна и е нужна съвременна инвестиция, допълни зам.-кметът.

Той припомни, че от 15 май до 1 октомври – за периода на летния туристически сезон, се забранява строителството в Балчик. И това лято паркирането ще бъде проблем, но е изработен проект за синя зона, който ще бъде въведен през 2019 година.