Реми между Чепаринов и Мелкумян на турнира в Албена
Реми между Чепаринов и Мелкумян на турнира в Албена / КК Албена - пресцентър

Без победител завърши партията от петия кръг в международния турнир по шахмат в Албена с награден фонд 40 000 евро между гросмайсторите Иван Чепаринов (България) и Хрант Мелкумян (Армения) от  международния турнир по шахмат в Албена с награден фонд 40 000 евро.

Националът ни имаше предимството да играе с белите фигури, но срещата завърши при реми, съобщиха от пресцентъра на турнира. Точката бе поделена и в партиите на следващите три шахматни дъски, в които един срещу друг играха: Драган Солак - Момчил Николов, Васил Спасов - Ховханес Габузян, Тамир Набати - Аветик Григорян. С победа се поздрави Владимир Акопян (Армения), който с черните фигури надделя над индиеца Кантоли Ратнакаран.

Начело с 4,5 от 5 възможни точки са Мелкумян и Чепаринов. На половин точка зад тях са десетина състезатели. В шестия кръг арменецът ще има за съперник Спасов, а миналогодишният победител Чепаринов ще преследва петата си победа и първото място в класирането срещу сърбина Солак, който от тази година се състезава за Турция. Българското дерби на 31 май противопоставя на четвърта маса Николов срещу Григоров.

”Класиране сред първите десет в този международен турнир ще бъде успех за мен, но разбира се ще бъде добре, ако успея да се преборя за още по-предно класиране. След това ще участвам в състезания в Златни пясъци, Шабла и на турнир в Шотландия", заяви добричлията Момчил Николов, който в момента е състезател на „Абритус” –Разград.