Река Добричка продължава да създава опасност от наводнения (СНИМКИ)
Река Добричка продължава да създава опасност от наводнения (СНИМКИ) / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Река Добричка продължава да създава опасност от наводнения (СНИМКИ)
85388
Река Добричка продължава да създава опасност от наводнения (СНИМКИ)
  • Река Добричка продължава да създава опасност от наводнения (СНИМКИ)

Все още има опасност от наводнения в Добрич, защото има проблеми с коритото на река Добричка и с дере Сердика. Това е показал оглед от специалисти от бившата „Гражданска защита" и общински служители, водени от зам.-кмета Боян Коларов. Оказва се, че когато е правена корекцията на реката, заради недостатъчно средства, е подобрено състоянието само на първата половина на дерето - входът откъм село Богдан, а изходът не е включен. Това помага на водата да нахлуе в центъра на града и да си остане там, след като не може да се оттече към Врачанци, обясни Коларов.

За тези проблеми е сигнализирал лекарят д-р Хасан Ефраимов, който живее в злополучния район на Хуманитарна гимназия, където бе залято на 19 юни 2014 г. Той е проучил причините за наводнението, защото според него никой не ги е обяснил за изминалите две години. Установил е, че улица „Поп Богомил" представлява своеобразна язовирна стена, а мостът там оформя тапа, която спира водата и я връща в района на гимназията - заради което и бяха наводнени хората там през 2014 г. Според Ефраимов ако вали дъжд над 60 л/кв.м там отново ще се наводни.
Той е създал Фейсбук група „Добрич срещу стената", където събира желаещи да притискат властта да вземе мерки срещу бъдещи наводнения в Добрич. Промените, които следва да предотвратят бедствието занапред, обаче, не са по силите на Общината и затова следва да се намеси държавата, казва лекарят.

Зам.-кметът Боян Коларов обясни, че установеното от д-р Ефраимов е доказано при огледа на специалистите. Много мерки за предотвратяване на наводнения в Добрич в годините са били премахнати или занемарени. Някои от оставените по протежение на канала естествени разливни зони са застроени и там стават наводнения. Неправилно решение е взето и за язовир Сердика, който е създаден да поеме големи води, идващи от Минково, но в някакъв момент стената му е разрушена. Затова трябва да бъде възстановен и да стои сух. Планира се също да има още едно пространство в границите на Община Добрич, което също да задържи вода ако има бедствие.
Друг проблем и предпоставка за наводнение е новата корекция при свързването на река Добричка и дере Сердика. Там снадката е направена неправилно, според инженерите. При ул."Поп Богомил" също има грешка, защото водата се разлива, но не се връща в канала.

Дерето не е било никога оразмерявано да поеме количества като от 19 юни 2014 г., призна зам.-кметът. Въпросът няма решение засега, тепърва ще се мисли как да се действа. Ще трябва да бъдат направени промени на проекта за корекция на дерето на река Добричка, след което да се търси финансиране, за да бъде завършен. (Чуйте Боян Коларов и д-р Хасан Ефраимов в аудиото)

Мостът и дерето при ул."Поп Богомил"

Река Добричка продължава да създава опасност от наводнения (СНИМКИ)
netinfo

В снимките долу - мостът на ул."Калиакра". Според д-р Ефраимов проблем има още в това, че изходът на дерето не е бетониран.

Река Добричка продължава да създава опасност от наводнения (СНИМКИ)
netinfo