Първи празник на плодородието в Шабла
Първи празник на плодородието в Шабла / dariknews.bg, архив

За първи път в Шабла се организира Празник на плодородието. Той ще се проведе от 14.00 часа в парка на града, където по централните алеи ще бъдат разположени щандовете на участниците. В празника ще се включат земеделски производители, хотелиери, ресторантьори, неправителствени организации, сдружения, училища, детски градини, както и много индивидуални участници - майстори на блюдата и виното.

Очаква се в парка на Шабла да има не по-малко от 50 щанда, посочи пресаташето на общината Иванка Господинова. „Шабленската земя ражда богата реколта от плодове и зеленчуци, всеизвестни сме с шабленската капия и оттам се породи идеята да поставим началото на този празник и да покажем всички дарове на нашия район”, коментира Господинова.

Всички участници ще получат грамоти, а за най-добрите са подготвени и награди.
Компетентно жури с председател Ути Бъчваров ще номинира най-едра ябълка, най-атрактивен плод, най-атрактивен зеленчук, най-добре аранжираната маса, най-нестандартните изделия, както и най-вкусните гозби. Предвижда се изложената на празника продукция после да бъде раздадена на присъстващите на празника хора. Ще има и курбан за здраве и берекет на всички жители и гости на общината.

За патрон на празника е поканен Министърът на земеделието и храните, проф. Димитър Греков.

За настроението на присъстващите е подготвена програма, в която ще се включат местни музиканти, танцьори и певци, както и оркестър „Одесос“ от Варна. В края на празничния ден за шабленци ще пее група „Сигнал”. Концертът е от 19.00 часа, отново в градския парк.

Празникът на плодородието се провежда за първи път тази година, но идеята е той да стане традиционен.