Пълна проверка в мина Оброчище разпоредиха от Министерство на енергетиката
Пълна проверка в мина Оброчище разпоредиха от Министерство на енергетиката / © ariqnaminigexperience.ie

Цялостна проверка на място в манганова мина „Оброчище” в балчишкото село Църква, където вчера при срутване загина един миньор, а друг бе ранен, е разпоредил зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

"Съвместно Инспекцията по труда и Министерството на енергетиката ще установят конкретната  причина за падането на скалния къс, отнел човешки живот", заяви зам.-министър Станков. Той посети мината и бе категоричен, че при наличие на нарушения от страна на концесионера, ще бъде приложена цялата строгост на закона. Ще бъде съставен констативен протокол за изпълнението на годишния работен проект на находище "Оброчище", както и за цялостното състояние на рудника.

Последната проверка в мина "Оброчище" е  извършена на  4 септември 2014 г., припомниха от министерството. При инспекцията на мангановата мина е констатирано, че добивът от находището се извършва съгласно параметрите на съгласувания годишен работен проект.

Договорът за предоставяне на концесия за добив на метални полезни-манганови руди от находище "Оброчище" е сключен на 06.06.1999 г. за срок от 25 години.