Пускат електронни ловни билети наесен
Пускат електронни ловни билети наесен / Дарик Добрич

До началото на новия ловен сезон – в средата на август т.г., се очаква да бъдат готови новите електронни карти на ловците, съобщи председателят на Сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич” Илия Михайлов. Те ще изглеждат като банкова карта и ще съдържат информацията за трите основни документа, които дават право да се ловува – членска карта, ловен билет и билет за подборен отстрел. Решението за въвеждането на новите пластики е взето на УС на Националното ловно рибарско сдружение през януари.

Картите с чип ще се издават от регионалните дирекции по горите, а въвеждането им ще става поетапно, защото не всички дружинки разполагат с лаптопи. Затова се предвижда през първите пет години на самата карта да могат да се лепят стикери с логото на Националното сдружение и Агенцията по горите, които ще удостоверяват правото за ловуване.

На практика ръководителят на дружинката трябва да разполага с лаптоп в началото на лова, за да регистрира авджиите. Има доста дружества, които са оборудвани с преносими компютри, каза Михайлов.

Предвижда се като следващ етап разрешителното за оръжие да бъде също в електронен вид.

Напредва подготовката за строежа на ловен дом на Сдружението, съобщи още Илия Михайлов. Получено е разрешение от Агенцията по горите за преобразуване на имот от 3 декара до стрелбището в Кобаклъка в частна държавна собственост. Базата ще се изгради със средства на ловното сдружение. Очаква се домът да бъде готов до есента.