Прясната сладководна риба на пазара – предимно от стопанства
Прясната сладководна риба на пазара – предимно от стопанства / kavarna.bg

Почти всички видове сладководна риба, които се развъждат в Добричка област, могат да бъдат намерени в пресен вид в търговската мрежа за Никулден, каза за Дарик Атанас Чолаков - началник на териториалното звено на Изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Продават се шаран, толстолоб, пъстърва, сулка, бял амур. Морският риболов е слаб в последните дни, намират се сафрид и калкан, но на малко по-високи цени. Морските дарове, които се предлагат масово вече, са предимно внос от Гърция, Испания и Франция и са пресни с добри вкусови качества. В Черно море няма скариди и октоподи, всичко идва от Средиземно море, каза Чолаков, за вадене на миди сега у нас е студено и те също са внос.

Няма засечени големи нарушения при риболова в Добричка област в последната седмица, когато са правени активни проверки. Контролирани са езерата Шабла и Дуранкулак, където са намерени и иззети седем незаконни бракониерски мрежи и принадлежности. Чолаков съобщи, че контрабанден улов от този район не е засичан в добричката търговска мрежа и изказа предположение, че се пласира във Варна и други градове. Служители на ИАРА са следили и морското крайбрежие, но там почти не е имало дейност на риболовци, поради метеорологичните условия. Днес те ще проверяват за незаконен улов, който да се предлага в магазините, но Чолаков призна, че в Добричко по-рядко има такива нарушения отколкото във вътрешността на страната, тъй като се продава предимно риба, отглеждана в стопанства.

В териториалното звено на ИАРА вече се приемат заявления за стопански риболов за 2011 г.. За първи път сроковете за прием са изтеглени в последния месец на предходната година, с цел да се премахнат опашките и рибарите да разполагат с разрешителни още през януари и да могат да работят. Професионалните риболовци, които си изваждат документи в Добричка област са около 500, съобщи Чолаков.