Проверяват фирмите в жегата
Проверяват фирмите в жегата / Дарик Добрич

10 случая на служители, полагащи труд над обявения 4-часов работен ден, са разкрили инспектори по труда в Добричко през второто тримесечие на годината. Те са направили 39 проверки, съвместно с Агенцията по приходите /НАП/. Още пред самите проверяващи всички работодатели са сключили договори за 8-часов работен ден, съобщи шефът на дирекцията в Добрич Младен Мартинов. Най-често подобни нарушения се срещат при охранителни фирми, в туризма и строителството.

През месец юни са извършени измервания на температурата в 10 заведения и предприятия, всички са били в норма, посочи още Мартинов. Тези проверки ще продължат. Посещават се и фирми, съкратили над 5 души за 1 месец. Те са общо 35 в региона във всички икономически дейности. "Гледаме дали няма фиктивни съкращения", поясни Мартинов и допълни, че са регистрирани 3 такива случая, като един работник в селското стопанство е получавал социална помощ.

През тримесечието са извършени общо 343 проверки, разкрити са средно по 4 нарушения. Написани са 85 акта. Над 90% от нарушенията са неизплатени и забавени възнаграждения при прекатяване на договори. Получени са 83 жалби.

Ежедневно в Инспекцията по труда се издават по няколко разрешителни за работа на непълнолетни. Досега за този сезон са одобрени 87 молби, като през миналото лято са издадени общо около 300 разрешителни. Извършват се проверки във фирмите, наели такива служители, посочи още Мартинов.