/ Дарик Добрич
Дейностите по проекта на община Добричка „Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда” ще продължат, стана ясно на среща днес в общината. Въпреки че проектът приключи, подкрепата за хората в неравностойно положение няма да спре благодарение на финансиране от държавния бюджет за 2018 година.

В община Добричка осигуряват специални грижи за 100 крайно нуждаещи се

Кметът на община Добричка Тошко Петков припомни, че стойността на проекта е половин милион лева, осигурени от ОП”Развитие на човешките ресурси”. Предоставят се социалните услуги „Личен асистент",„Социален асистент" и „Домашен помощник". Чрез почасова грижа в семейна среда, те подпомагат преодоляването на социалната изолация на хора с различни здравословни, психически и социални проблеми, изпитващи затруднения. 

Услугите по проекта са предоставяни за времето от 15 март 2016 г. до момента. Подпомогнати са над 100 души с увреждания и техните семейства, както и хора над 65 годишна възраст с ограничения или в невъзможност за самообслужване. Асистентите са били 69.

Очаква се договорът  за продължаване на услугите да бъде подписан съвсем скоро. От общината съобщиха още, че оценката на управляващия орган на програмата е дал много висока оценка на свършеното по проекта.