Приемат заявления за участие в квотата за улов на калкан
Приемат заявления за участие в квотата за улов на калкан / Дарик Добрич

До 27 януари изтича срокът за подаване на заявления за кандидатстване за участие в изпълнение на усвояването на квотата за улов на калкан, съобщи за Дарик Атанас Чолаков - началник на добричкото териториално звено на Изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури.

Одобреният списък на корабите и лодките, които ще участват в усвояването на квотата за калкан през 2010 г. ще бъде оповестен не по-рано от 15 февруари 2010 г, уточняват от агенцията. Вече са определени пристанищата за разтоварване на калкан и това са Шабла, Каварна, Балчик, Варна, Несебър, Созопол, Приморско и Царево.

48 тона е българската квота за улов на калкан през 2010 година.

В Добричка област през миналата година 120 лодки са участвали в улова на калкан. Средната цифра на издаваните разрешителни за този вид улов в областта през последните години е около 400, информира Чолаков.

Той съобщи още, че за 2009 година  в Добричко ИАРА е издала 90 акта и наказателни постановления по тях. Най-честите нарушения са били свързани с незаконния улов на калкан.

Общо около 1000 кг калкан и друга риба е уловена незаконно през миналата година в региона. Конфискуваните количества са предадени на социалните домове в областта.

В момента има забрана за улов на калкан, припомни Чолаков и прогнозира, че най-късно до края на март тя ще бъде вдигната.