Президентът участва в ритуала Зажънване
Президентът участва в ритуала Зажънване / netinfo

Ще бъде грешка, ако разчитаме за земеделието само на партньорите ни от Европа, заяви президентът Първанов в добричкото село Победа. Според него е време  държавата да поведе нова политика за българското аграрно производство.

Държавният глава и съпругата му Зорка Първанова участваха в ритуала “Зажънване”, който се състоя в нивите на земеделската кооперация в селото.

 Едва сега виждам стъпки, които доказват, че земеделието е държавен приоритет, подчерта Първанов. Земеделците от Добруджа ще получат близо 40 милиона лева във вид на преки плащания от еврофондовете след влизането ни в ЕС, както и част от 700 млн.евро, предназначени за развитие на селските райони, припомни президентът. Затова държавата трябва да определи параметрите на финансовото подпомагане на земеделското производство и други стимули за него.

 Георги Първанов ожъна със сърп сноп пшеница и пожела спорна жътва и добра реколта. Президентът разказа, че преди 40 години е помагал на баба си и дядо си при жътва и коситба. След това пред него бе демонстрирана земеделската техника на кооперацията. Тя е на стойност 890 хиляди лева и е купена със средства на програма САПАРД.

Кметът на община Добричка Петко Петков връчи на държавния глава отличието “Почетен гост” на кметството.