Преслава изчезна от списъка за Евровизия
Преслава изчезна от списъка за Евровизия / Sofia Photo Agency, архив

Поп-фолк звездата Преслава, кято е родом от Добрич, се появи в списъка на БНТ с участниците в българското издание на „Евровизия" и около час по-късно името й беше заменено с това на друга певица. От държавната телевизия най-после късно снощи публикуваха листата с изпълнителите, които ще се пробват в състезанието. Вместо техният брой да е 10 обаче, както първоначално беше обявено, в списъка са включени 23-ма участници.

По-популярните сред тях са Милена Славова, Поли Генова, Весела Бонева, групите D2, Уикеда, 032. Песните им ще бъдат оценявани от музикалните специалисти-членове на Академия „Евровизия" и от зрителите на БНТ, които ще могат да гласуват за тях на 23 февруари.

В първоначално публикувания от БНТ списък с участници в „Евровизия" името на поп-фолк звездата Преслава фигурираше под номер 23. „Без теб" пък се казва песента, с която певицата е трябвало да се представи в състезанието. Изненадващо обаче по-късно тя беше заменена от Пламена Петрова, станала популярна покрай шоуто Music idol. Според организаторите на „Евровизия" Пламена ще се включи в българското издание на конкурса с песента предназначена уж за Преслава - „Без теб". Каква е причината за рокадата така и не стана ясно.

От държавната телевизия не обясниха и защо вместо 10 изпълнители, какъвто беше първоначалният замисъл, в конкурса ще участват 23-ма. Сред тях и такива, които българската публика едва ли познава добре - Емилия Валенти, Елмира Костова, Цветелина Чендова. Всички те ще представят песните си на 22 февруари пред членовете на т.нар Академия от музикални специалисти, които ще имат право да гласуват за тях. Ден по-късно своя вот ще дадат и зрителите по време на грандиозен концерт в зала 1 на НДК. Българският представител в „Евровизия" ще бъде определен след като резултатите от единия вот и тези от другия бъдат събрани.

Ето пълен списък на участниците и песните, с които те ще се представят в българското издание на „Евровизия", така както е публикуван на официалния сайт на БНТ:

Група 032 - „On air"
Поли Генова - „На инат"
Боян Михайлов - „Нестинари"
Група „Sunrize & all access project" - „Boogie man"
Весела Бонева - „Believe"
D2 - „Glorius twist"
Лазар Кисьов - „Заместител"
Владо Димов - „Сянка"
Цветелина Чендова - „Luxury hotel"
Рут Колева - „Fever"
Уикеда - „Blue cotton levi`s"
Милена Славова - „Fire in my hair"
Мона - „Teen life"
Симона Сиванио и Спринт - „The new eart"
5-те сезона - „Take my hand"
Емилия Валенти - „Пленяваш ме"
Жан Шейтанов - „Like a fairy tale"
Jerihon - „Smile"
Stanny Brown feat N.A.S.O. - „I know"
Светозар Христов - „Wolf`s song"
Елмира Костова - „Моме хубава"
Jаков - „Wicked way of love"
Пламена Петрова - „Без теб"