Препрочитат Йовков на научна конференция в Добрич
Препрочитат Йовков на научна конференция в Добрич / netinfo

Международна научна конференция на тема "Йордан Йовков - разночетения" започва в Добрич. Тя е посветена на 130-ата годишнина от рождението на писателя и ще събере десетки учени литературоведи, изкуствоведи, историци, критици, преподаватели и други специалисти. Организатори са Министерство на културата, Община град Добрич и Регионален исторически музей. Официалното откриване на двудневния форум е с пленарна сесия от 9.30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова". След това докладите продължават паралелно в двете заседателни зали на общината - от 14.00 до 18.30 ч.. Във втория ден - 30 септември, сесията е само в заседателната зала на Общински съвет - от 9.30 до 18.30 ч.

55 доклада ще бъдат предложени на аудиторията в тази шеста научна конференция, посветена на Йовков, разказа за Дарик радио един от организаторите - д-р Кремена Митева, гл. уредник на Дом-паметник "Й. Йовков". Някои от учените не могат да присъстват, но изпращат текстовете си, други доклади са придружени с мултимедии. Имаме традиционни приятели, които идват на всяка йовкова конференция, каза още Митева. Тя смята, че не могат да се откроят конкретни акценти в програмата тази година, тъй като докладите са твърде разнообразни и не са обединени около определено произведение или цикъл на класика, но повечето биха представлявали интерес за всеки слушател, а не само за специализирана публика. От Историческия музей са се постарали да обединят в дневния ред сходните теми. Забелязва се увеличение на подадените заявки за участие, отбелязват също организаторите.

Сред лекторите са проф. Иван Сарандев, който ще представи "Една от първите професионални оценки за Йовковата проза", проф. Милена Кирова с "Огледалото и другият в творчеството на Йовков", проф. Светлозар Игов с паралел между "Йовков и Иво Андрич", доц. Йорданка Холевич с разработката "Йовков, Букурещ и интелигенцията в началото на ХХ век", както и проф. Красимира Коева, която ще разкаже за "Румънското културно присъствие в Южна Добруджа през 20-те години на ХХ век". С лекции ще се включат още проф. Михаил Неделчев, проф. Никола Георгиев, Йордан Ефтимов, Киряк Цонев, Атанас Цонков, Цвета Трифонова и др.. Има представители на университети, колежи и гимназии от цялата страна, както и от БАН.

Подобни конференции се провеждат на всеки пет години от 1995 г. насам, както и през 1975 г., и 1980 - голяма, посветена на 100-годишнината от рождението на Йордан Йовков, каза още Кремена Митева. Всички доклади от тазгодишните сесии ще влязат по традиция в сборник, който ще бъде на разположение на научните среди - в специализирани библиотеки, университети и в Исторически музей Добрич.