Представиха брегоукрепителен проект пред рибарите в Дуранкулак
Представиха брегоукрепителен проект пред рибарите в Дуранкулак / netinfo
Одобрено е финансиране в размер на около 2 милиона лева за изграждане на брегоукрепително съоръжение в Дуранкулак, съобщават от пресслужбата на община Шабла. Дейностите по неговото изграждане ще започнат през месец септември. Брегоукрепителното съоръжение се изгражда върху държавна собственост и се финансира от държавата.

Кметът на Шабла Красимир Кръстев е представил проекта пред рибарите от Дуранкулак, тъй като на предвидената за укрепване част от брега се намира рибарската лодкостоянка и предстоящото строителство вероятно ще им създаде неудобства по време на есенния улов. Рибарите обаче са получили уверение от кмета, че ще могат да ловят риба.

На срещата е представено и намерението на кметсткото ръководство в съседен терен, който е общинска собственост, да се изгради рибарско селище с всичко необходимо към него - рибна борса, хале за ремонт на лодки, помещение за инвентар и съхранение на улова.

Обсъден е начинът на изграждане на рибарското селище. Една от възможностите е проектът да се реализира по линия на публично-частното партньорство. Рибарите са изразили мнение, че в този случай не бива да не се намесва друг инвеститор освен рибарското сдружение и общината, защото според тях това ще е предпоставка за конфликт на интереси.