Предлагат тролейбусната мрежа да се стопанисва от община Добрич
Предлагат тролейбусната мрежа да се стопанисва от община Добрич / Дарик Добрич
Предлагат тролейбусната мрежа да се стопанисва от община Добрич
36236
Предлагат тролейбусната мрежа да се стопанисва от община Добрич
  • Предлагат тролейбусната мрежа да се стопанисва от община Добрич

Тролейбусната мрежа в Добрич да бъде извадена от капитала на дружество "Тролейбусен транспорт" и да стане общинска собственост, предлага зам. кметът по икономическо развитие Надежда Петкова. Тя ще внесе предложението на предстоящото на 21 декември заседание на Общинския съвет.

Общината трябва да бъде собственик на мрежата, за да може в бъдеще да кандидатства за безвъзмездно европейско финансиране, с което да се направи рехабилитация на цялата контактна мрежа, както и да се купят нови тролейбуси, обясни Петкова.

Сега финансовото състояние на дружество "Тролейбусен транспорт" не позволява нормалното поддържане на тролейбусната мрежа, към която са включени контактната мрежа, стълбовете, фундаментите, оборудването и кабелните линии. Според указанията за монтаж и експлоатация тези съоръжения трябва да бъдат ремонтирани основно на всеки 6 години, а в Добрич това не е правено от 1987 година насам.

Тролейбусната мрежа е в крайно лошо състояние, се посочва в докладната записка до Общинския съвет. За нейното възстановяване са необходими много средства, които биха могли да дойдат от европейските фондове. Проучване показа, че и в другите градове с тролейбусен транспорт мрежата е общинска собственост.

Чуйте още подробности по темата от зам.-кметът  Надежда Петкова  в прикачения звуков файл.