Връщат в Полша разследван за сводничество
Връщат в Полша разследван за сводничество / съд / / ThinkStock/Getty Images
Мъж от село Люляково даде пред Окръжен съд - Добрич съгласие да бъде доброволно предаден на полските власти във връзка с водено срещу него разследване за сводничество и грабеж. Мъжът е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена на 27 септември т.г. от съда в полския град Лодз с цел провеждане на наказателно преследване срещу него.
 
В периода от началото на 2012 г. до март 2013 г. 51-годишният Р. А. е бил сводник на българка, която се занимавала с т.н. „крайпътна проституция“ в района на няколко населени места в Полша. През март 2013 г. при спор между двамата мъжът нанесъл удари с юмрук в лицето на жената, при което тя паднала и загубила съзнание, а той взел мобилния й телефон, пари и личната й карта, след което си тръгнал с кола, оставяйки я на пътя. Потърпевшата не е съобщила в полицията нито за сводничеството, нито за нанесения й побой. Жената направила това няколко месеца по-късно, когато била засечена при акция на полската полиция срещу "крайпътната проституция".

Сводник от Добрич, осъден в Полша, ще лежи в български затвор
 
Спрямо българския гражданин е било образувано предварително производство под ръководството на Районната прокуратура в град Бжезини. След неуспешното му издирване в Полша, той е бил обявен за международно издирване. На 20 ноември мъжът е открит в Генерал Тошево, след което с определение на Окръжен съд-Добрич му е наложена  мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предаваме на Италия наш сводник, въртял проститутки във Венеция
 
В съдебната зала 51-годишният мъж заяви, че дава доброволно съгласие да бъде предаден на полските власти. Съдът разясни на задържания, че в тридневен срок има право да се откаже от изразеното заявление за незабавно предаване. След изтичането на този срок Добричкият окръжен съд ще се произнесе по същество във връзка с исканото предаване на българския гражданин.

Обвиниха сводник, пласирал проститутки за 100 лева на час
 
Мъжът беше запознат с предоставените от Полша гаранции, че след като бъде изслушан от съдебните власти, респективно след приключване на наказателното производство, същият ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуално наложеното му наказание лишаване от свобода.