Правителството забрани на Шеврон да използва технологията „хидравличен удар
Правителството забрани на Шеврон да използва технологията „хидравличен удар / Sofia Photo Agency

Правителството забрани на американската компания „Шеврон" да използва технологията за проучване и добив на шистов газ хидрофракинг, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков след заседанието на кабинета, на което е било взето това решение. Забраната ще бъде внесена като допълнително условие в разрешението за проучване на нефт и газ, което вече е дадено на „Шеврон".

Това означава, че при изготвяне на работната си програма, компанията не трябва да предвижда използването на технологията „хидравличен удар", а може да заложи проучването на конвенционален газ, обясни още Трайков. Ръководството на „Шеврон" все още не е уведомено за решението на правителството.

Министър Трайков каза, че компанията „Шеврон" е спечелила с най-добрата оферта и по отношение на инвестициите за проучване, и инвестициите за околна среда, и паричния бонус за българската държава.

„Никъде, обаче, нито в условията на конкурса, нито в офертата на „Шеврон" и останалите компании се говори за технологията хидрофракинг. При това положение ние внасяме това допълнително условие, за да се знае от сега, че при представянето на работната програма не трябва да се включва тази технология. Когато технологиите се развият, защото има и алтернативни вече като научни опити за добива на природния газ от шисти или когато има допълнителна маса от доказателства какви са ефектите върху околната среда от тази технология, тогава ще имаме повече увереност и за себе си, и за българските граждани да вземем категорично решение", каза Трайков.

Министърът допълни, че се обмисля създаването на работна група или парламентарна комисия, която да събере цялата информация за технологията „хидравличен удар", за да се вземе информирано решение в разумен бъдещ срок.