/ netinfo
Редът, по които ще се използва обособената в Съдебната палата „синя стая“ за щадящо изслушване на деца беше обсъден на работна среща, инициирана от председателя на Окръжен съд-Добрич Галатея Ханджиева. Целта е създаването на правила, които да гарантират едновременно правото на децата на специална закрила и изпълнение на целите на разследването.
        
Ден на медиацията ще проведе с граждани и ученици Районният съд

В срещата се включиха председателите на Районния и Административния съд в Добрич - Анна Великова и Красимира Иванова, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура - Пламен Николов и Петко Тухчиев, зам.-директорът на ОД на МВР и началникът на отдел „Разследване” - комисар Явор Колев и комисар Ивелин Иванов, началникът на Областно звено „Съдебна охрана“ Стоян Стоянов, директорът на дирекция „Социално подпомагане” Магдалена Миткова.
        
Правилата предвиждат „синята стая“ да се използва винаги, когато е необходимо да бъде разпитано или изслушано дете - участник в наказателно, гражданско, административно или друго производство. Разпитът или изслушването да се провежда през деня, освен в неотложни случаи при съблюдаване на най-добрия интерес на детето.

В нито един момент от процедурата да не се допуска контакт между детето и заподозрения, обвиняемия или подсъдимия. Специалистът, който подпомага комуникацията с детето, да може да отправя препоръки към органа, водещ разследването, относно необходимостта от почивка или прекратяване на разпита или изслушването.

Добричката съдебна палата се оборудва със "синя стая"
        
По време на работната среща бяха дискутирани технически въпроси, свързани с начина, по който ще се приемат заявки за ползване на “синята стая“, редът, по който ще се подават спешни заявки и искания за записи на водените в помещението разговори.
        
Организацията за използване на „синята стая“ и контролът по изпълнение на правилата ще се осъществява от председателя на Окръжния съд Галатея Ханджиева. Тя ще предложи и окончателния вариант на документа.
        
Както вече беше съобщено, специализираното помещение е изградено от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”, по който Окръжен съд - Добрич е един от партньорите.

„Синята стая" се състои от две, свързани помежду си посредством видеоконферентна връзка, помещения - кабинет, в който се осъществява изслушването или разпитът на детето и съдебна зала, където разговорът може да бъде наблюдаван в реално време на монитор от останалите участници в процеса - съдия, прокурор, подсъдим, адвокат и други.