Поставят на платформи щъркеловите гнезда по стълбовете
Поставят на платформи щъркеловите гнезда по стълбовете / Е.ОН

44 щъркелови двойки ще намерят през тази пролет своите гнезда, поставени върху платформи. Чрез тях Е.ОН България Мрежи обезопасява гнездата, разположени върху електрическите стълбовете. Това се прави, тъй като клоните на гнездата, разположени върху стълбовете, понякога докосват проводниците на електроразпределителната мрежата и предизвикват късо съединение, в резултат на което  гнездата изгарят.

Инициативата стартира през 2008 година съвместно с Българско дружество за защита на птиците и досега на територията на Североизточна България са монтирани над 100 платформи. Първият етап от кампанията започва преди пролетната миграция на птиците, а вторият след есенната миграция, за да не се наруши естественият процес на гнездене на щъркеловите двойки и отглеждането на малките птици.

Съвместно с орнитолозите вече е подета и нова инициатива. В рамките на проект "Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия" върху изолаторите на стълбовете и части от проводниците се поставят пластмасови протектори.