Показват архивна изложба за Стефан Караджа
Показват архивна изложба за Стефан Караджа / netinfo

В отдел "Читалня" на библиотеката при читалище "Йордан Йовков'' в Добрич е подредена голяма изложба, проследяваща героичната съдба на Стефан Караджа. 2010 година е юбилейна - на 11 май бяха навършени 170 години от рождението на войводата, а на 31 юли преди 142 години той увисва смъртно ранен на бесилото в Русе.

Показаните материали проследяват целия му кратък живот на велик българин, изпълнен с борба и желание за извоюване на свобода, разказва Албена Сивриева-Петрова. От архивния фонд на библиотеката са издирени и представени издания от 20-те и 30-те години на миналия век. За първи път се показва табло с оригиналния брой на вестник "Зора" от 26 септември 1940 г., доказващ със снимков материал как българските войски са посрещнати с лика на Стефан Караджа при връщането на Южна Добруджа след подписването на Крайовския договор. Този факт е малко известен, но безспорно говори за изключителното значение на революционера за Добруджа.

Акцент на изложбата са и снимки на добруджанци - участници в легендарната чета, на известната револверна сабя на Караджата, произведена в Белгия, както и снимка от 1937 г. на среща на учениците от смесената гимназия в Горна Оряховица с Никола Обретенов от Русе, син на прочутата баба Тонка. На тази среща е показан и запазения от баба Тонка като истинска светиня в специален сандък череп на Стефан Караджа, дарен по-късно на музея в Русе. Снимките са придружени от емоционалния разказ на учителя Веселин Василев за тази незабравима среща.

Особено голям интерес представлява изготвеното от д-р Димо Димитров "Родословно дърво на праотците на Стефан Караджа и техните потомци", доказващо принадлежността на много добричлии към рода на националния герой на България, информират от библиотеката.