Подписаха договорите за преобразуването на болниците в Тервел и Генерал Тошево
Подписаха договорите за преобразуването на болниците в Тервел и Генерал Тошево / DarikNews.bg, архив

Договорите за трансформирането на пет общински болници в медицински центрове, сред които и лечебниците в Тервел в Генерал Тошево, бяха подписани в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С проекта "Обновяване и оборудване на Медицински център - Генерал Тошево" болницата ще получи 998 136 лева. От тях за строителни работи са предвидени  428 390 лв., с които ще бъде сменена дограмата, подовите настилки, входните врати, санитарните възли. С 541 056 лв. ще бъде закупено медицинско оборудване, което ще включва нов рентген, ехограф, електроенцефалограф, както и модерна апаратура за лабораторията.

Тервелският проект също е на стойност близо 1 млн.лева. За строителни работи ще се използват 580 хил. лв. Медицинското оборудване по проекта струва 195 210 лв. Предвидена е доставка на линейка, мамограф, биохимичен анализатор и микроскопи за лабораторията, апарат за електротерапия за сектора по физиотерапия, ехограф и др.

Проектите се финансират по ОП „Регионално развитие”. Договорите бяха подписани от ръководителя на Управляващия орган на програмата Деница Николова и представители на общините бенефициенти, в присъствието на министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на здравеопазването Десислава Атанасова. Общата сума по ОПРР, предвидена за обновяване на държавни и общински лечебни заведения в страната, е около 390 млн. лв.

Шефът на РЗОК-Добрич д-р Бисерка Пачолова коментира неотдавна пред Дарик, че с преобразуването на двете лечебни заведения структурните реформи в болничната помощ в областта приключват.