/ netinfo
Паметна плоча на загиналите във войните от с. Славеево ще бъде вписана в областния и националния регистър на военните паметници. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Областната комисия „Военни паметници“.

В хода на обсъждането Радослав Симеонов - главен експерт в отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната, отправи апел на паметниците да се изписват званията и чиновете на загиналите, за да се знае, че това са военни мемориали.

Комисията единодушно одобри паметната плоча в с. Славеево да бъде вписана в регистъра.

Одобрено бе и искане на Община Добричка за промяна на местоположението на военен паметник  - паметна плоча „Добричка епопея 5-7 септември 1916 г.“ в с. Царевец. Мотивът за неговото преместване е, че паметната плоча ще бъде по-добре експонирана върху сградата на кметството в селото, вместо в градинката пред него.

Община Генерал Тошево представи на вниманието на Областна комисия „Военни паметници“ две искания за вписване на два нови паметника – новооткрит военен паметник в с. Дъбовик - „Кенотаф на кандидат подофицер Никола Георгиев Друмев“, както и на новоизграден военен паметник в с. Пчеларово - „Паметна плоча на загиналите във войните за национално обединение 1912-1918 г.“, за които комисията даде одобрение за включване в областния и националния регистри „Военни паметници“.

Към момента в Областния регистър „Военни паметници“ има вписани 102 паметника на територията на цялата област Добрич. След проведеното днес заседание, общият брой ще се повиши на 105 военни паметника с вписването на новите три в него.

На заседанието бяха обсъдени и работни въпроси по подготовка на документи за други паметници.