/ Областна администрация Добрич
За 2018 г. за общините в област Добрич са предвидени общо 166 224 лв. за заетост, информират от Областна управа, където се състоя заседание на Комисията по заетост. Със средствата ще може да се осигури заетост на 44 души на пълен работен ден за 6 месеца – до 31 декември 2018 г.

Общо за страната Министерството на труда и социалната политика тази година е заложило 7 920 000 лв., които се разпределят съобразно няколко критерия, сред които решаващ е нивото на безработица.

Може да се наемат хора и на 4-часов работен ден, което ще доведе до повишаване броя на заетите, казват от Агенцията по заетостта. Бенефициенти по програмата могат да бъдат неактивни лица, трайно безработни, както и младежи до 25 и до 29 години. 44-те бройки се разпределят в областта по следния начин: Община Крушари – 12, Община Генерал Тошево – 9, Община Тервел – 6, Община Шабла – 4, Община Добричка – 3, Община Каварна – 3, Областна администрация Добрич – 3, Община град Добрич – 2 и Община Балчик – 2.

Членовете на комисията определиха в срок до 2 април да подадат информация в Областна администрация за това дали ще ползват предоставените им работни места. На следващо заседание ще се обсъди дали ще има ново преразпределение на работните места по общини и ще бъде определена комисия, която да изготви регионалната програма по заетост.

Зам.-областният управител Живко Желязков запозна Областната комисия по заетост с резултатите от проведено пилотно анкетно допитване до работодателите в областта за нуждите им от кадри.

Той отбеляза, че се отчита изключително слаба заинтересованост от работодателите, като добави, че анкетата е била попълнена едва от 60 фирми от региона. Работната група, обобщила резултатите от попълнените анкетни карти, отчита, че търсенето е предимно на сезонни работници.

Желязков обобщи, че ефектът от анкетирането е незначителен поради неактивност на работодателските организации и бизнеса. Работната група отправя препоръки до Агенцията по заетост, провеждаща проучването, за по-голяма синтезираност на анкетния формуляр, както и да бъде блокирана възможността един работодател да попълва повече от веднъж анкетата.