Отново поставят безплатно зъбни силанти на деца
Отново поставят безплатно зъбни силанти на деца / dariknews.bg

За трета поредна година стоматолози от Добричка област се включват в кампанията за поставяне на зъбни силанти на деца от 6 до 8 години, съобщи координаторът за Добричка област д-р Божанка Атанасова. Силантът е стоматологичен фотоматериал, с който се запечатва дъвкателната повърхност на зъба, за да се предотврати образуването на кариеси, обясни д-р Атанасова. Силанизирането се провежда в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца. Услугата се финансира от Министерството на здравеопазването и в рамките на кампанията е напълно безплатна за родителите. През останалото време процедурата се заплаща и в зависимост от вида на силанта струва между 20 и 30 лева на зъб.

За предишните две години през процедурата са преминали 681 деца от Добричка област, а общия брой на силанизираните зъби е 2264. Тази година активността на родителите все още не е много голяма, отбеляза д-р Атанасова и припомни,че кампанията ще приключи на 20 ноември.

В нея участват петима стоматолози от Добрич - координаторът  д-р Божанка Атанасова, д-р Сашка Дончева, д-р Красимира Филипова, д-р Нина Милчева и д-р Миглена Димитрова. Профилактичната програма обхваща още четири общини в региона – Каварна, Тервел, Балчик и Генерал тошево, където децата се примат съответно от д-р Веселина Захариева, д-р Росица Комитова, д-р Боряна Дякова и д-р Цанка Господинова.